Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Köre

Hagyományőrzés, kulturális rendezvények, előadások, kiadványok



Bemutatkozás:

Egyesületünk, a Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Köre, más néven a Német Kör 1991. január 14-én alakult Pécsett német tanárok és szülők kezdeményezésére. A Kör 2001-től közhasznú szervezetként működik.
A megalakulás fő célja az volt, hogy létrehozzunk egy 12 osztályos német nemzetiségű iskolát. A kezdeményezés sikerrel járt és létrejött a ma Koch Valéria Iskolaközpont néven működő két tannyelvű intézmény.
A Német Kör azon német származású, de anyanyelvüket már nem vagy alig beszélő pécsi és Baranya megyei községekben lakó polgárokat fogja össze, akiknek fontos német identitásuk, hagyományaik megőrzése, kultúrájuk ápolása.
Tevékenységünkkel igyekszünk megismertetni és elfogadtatni a kisebbséget, bátorítjuk a közügyben való részvételüket (pl. kisebbségi önkormányzati választásokra felkészítő sorozattal, figyelemfelkeltő kampánnyal). Rendezvényeinkkel a kölcsönös megismerésre, toleranciára, a más kultúrák értékeire, megbecsülésére hívjuk fel a figyelmet, ezért azok bárki számára nyitottak: meghívást kap rájuk a többségi nemzet és a többi kisebbség is. Fórummal, vélemény-nyilvánítással a kisebbségi jogok érvényesülését, és egyéb programjainkkal is a jogokkal való élni tudást kívánjuk elősegíteni.
A Német Kör megalapítása óta folyamatosan szervezünk a pécsi és a Baranya megyei németség történetével kapcsolatos konferenciákat, előadásokat, adunk ki könyveket a témában, például a „Magyarországi németek története Szent Istvántól napjainkig” című kötetet illetve a „Malenkij robot” kiadványt. 2009-ben a hazai németek 1944-45. évi szovjetunióbeli „málenykij robot”-ra hurcolásának feltárására szerveztünk „időutazást” az ukrajnai Donyeck-medencébe.
Egyesületünk kiemelt céljai közé tartozik a nemzetiségi érdekek EU-s szinten való képviselete. A Lap Top Diplomácia című program keretein belül elutaztunk Strasbourgba és Brüsszelbe is, hogy a történelmi és őshonos kisebbségek helyzetének jogi rendezéséért járjunk közbe az Európai Parlament képviselőinél.
Idén, 2011-ben, nemzetközi vitafórumot szervezünk Kisebbségek Európáért - Európa a kisebbségekért címmel, melynek célja egy olyan, az EP elé beterjesztendő beadvány megfogalmazása, amely a történelmi és őshonos kisebbségek helyzetének EU-s szintű jogi rendezését indítványozza.
A 2010-es évben falusegítő törekvéseink részeként egyik legnagyobb kulturális projektünk a „Tőlünk színes a világ” rendezvénysorozat volt. Nyolc hónapon keresztül 11 alkalommal lehetőséget biztosítottunk a Pécsett élőknek, illetve a kulturális főváros bel- és külföldi vendégeinek arra, hogy egy-egy napra látogassanak ki a baranyai falvakba és legyenek tevékeny részesei a falusi rendezvényeknek. A vendégek szakember vezetésével tekinthették meg a falvak építészeti értékeit, helyi zenészek, kórusok produkcióit, bekapcsolódhattak a hagyományőrző együttesek táncába, kézművesek munkájába, és megkóstolhatták a helyi étel és ital különlegességeket.
A közös munka mellett a közös ünneplést is fontosnak tartjuk, idén tizenhatodik alkalommal rendeztük meg az immár hagyományos Német Jótékonysági Polgárbált, a Palatinus Szálló Bartók termében. A bál alkalmával ünnepltük egyesületünk alapításának 20. születésnapját.




vissza a kereséshez >>





A képek rákattintással kinagyíthatók

Elérhetőségek:

Cím:

7600 Pécs, Nagy Lajos király útja 9.  
térkép »

Telefonszám:

+3672/213-453

Fax szám:

+3672/213-453

E-mail cím:

nemetkor@gmail.com

Weboldal(ak):